print

COVID-19: u heeft een PCR-test nodig deze zomer? RIZIV-tarieven en –vergoedingen vanaf 28 juni

07-06-2021

In de zomer van 2021 wil onze overheid reizen en culturele evenementen mogelijk en toegankelijk maken voor iedereen. Daarom vergoeden we 2 PCR-testen per persoon, om reizen en culturele evenementen vanaf 1 juli mogelijk te maken. Deze testen zijn gratis voor iedereen die nog niet de kans kreeg zich volledig te laten vaccineren. Elke test voor personen met symptomen, of na een hoog risicocontact blijft gratis.

Op deze pagina:

U heeft symptomen of had een risicocontact?

PCR-testen uitgevoerd volgens de testrichtlijnen (symptomatische personen, hoog risicocontacten, pre-hospitalisatie, terugkerende reizigers uit rode zones) blijven volledig vergoed door de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging.

Hoe krijgt u uw test terugbetaald?

Uw arts schreef uw test voor of u kreeg een activatiecode van 16 karakters via SMS na het invullen van het Passenger Locator Form (PLF) of die wordt doorgestuurd door de contactonderzoekers. Bijvoorbeeld na een risicocontact of na terugkeer uit een rode zone.

U betaalt hiervoor niets, de laboratoria verrekenen dit rechtstreeks met uw ziekenfonds (derdebetalersregeling)

U vertrekt naar het buitenland of neemt deel aan een groot cultureel evenement?

  • U BENT VOLLEDIG GEVACCINEERD?

U zal een Europees digitale coronacertificaat kunnen bekomen waarmee vrij reizen tussen de EU-lidstaten makkelijker wordt. Ook voor de deelname aan grote culturele evenementen kan dit certificaat vereist zijn. In dit geval, heeft u geen test nodig.

U kan uw coronacertificaat bekomen via mijngezondheid.be of via de app CovidSafeBe

  • U BENT NOG NIET (VOLLEDIG) GEVACCINEERD?

U kan het Europees digitale coronacertificaat krijgen met bewijs van een negatieve PCR-test, dat 72 uur geldig is na het uitvoeren van de test. Dit doet u via mijngezondheid.be, of via de app CovidSafeBE.

Kinderen van 6 tot 17 jaar en personen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren hebben recht op een tegemoetkoming voor 2 PCR-testen uitgevoerd van 28 juni tot 30 september 2021.

Check de laatste informatie en voorwaarden i.v.m. reizen op de website van Buitenlandse Zaken.

Hoe krijgt u uw PCR-test terugbetaald?

U kan via de website mijngezondheid.be een “coronatest prescription code” aanvragen, waarmee wij de PCR-test vergoeden. Meer informatie kan u terugvinden via de website info-coronavirus.be.

U kan tot 2 keer een PCR-test terugbetaald krijgen zonder symptomen of hoog risicocontact.

Opgelet:

  • We betalen deze PCR-test enkel terug indien u op het moment van de staalafname over een code voor gratis PCR-test beschikt. Het laboratorium stuurt in dat geval de factuur rechtstreeks naar de mutualiteit. Er bestaat geen andere mogelijkheid om terugbetaling te krijgen: vergoeden van uw test achteraf is niet mogelijk.
  • Enkel PCR-testen zijn terugbetaald
  • Antigeensneltesten worden geaccepteerd door enkele landen, maar worden niet terugbetaald. Antigeensneltesten bestaan ook als zelftest; zelftests geven u geen toegang tot een geldig testbewijs.

Meer informatie over terugbetaalde testen kan u terugvinden bij de veelgestelde vragen op de website info-coronavirus.be

Heeft u een extra PCR-test nodig?

PCR-testen zonder tegemoetkoming zijn ook mogelijk.

Voor deze PCR-testen voorzien we een maximumprijs (voor de staalafname, analyse en andere kosten) van:

  • 55 euro voor een standaard PCR-test
  • 120 euro voor snelle PCR-testen waarbij het resultaat binnen de 3 uur beschikbaar is na de staalafname.

U betaalt dit bedrag zelf, zonder tussenkomst van uw ziekenfonds.

U kan een activatiecode aanvragen voor deze betaalde tests:

  • via de website mijngezondheid.be
  • door contact op te nemen met een laboratorium of testcentrum

Waar kan u zich laten testen?

Met uw code (die 10 dagen geldig is) kan u een afspraak nemen in elk afnamecentrum, of privé- of ziekenhuislaboratorium, volgens de mogelijkheden in hun agenda.

Hier vindt u een overzicht van de centra van staalafname die testen aanbieden voor reizigers en culturele evenementen. Deze lijst is niet exhaustief: centra kunnen kiezen om niet zichtbaar of op deze website te staan.

Maak tijdig een afspraak voor uw test: er kan een wachttijd zijn voor een afspraak, en de analyse kan tot 36 uren duren. Duid ook steeds duidelijk aan dat u een afspraak maakt om te kunnen reizen of een cultureel evenement bij te wonen. 

Hoe verkrijgt u het resultaat van uw test?

Vanaf dat de resultaten van het analyselaboratorium naar de database van Sciensano zijn gestuurd, geeft deze u automatisch toegang tot een Europese digitale coronacertificaat, als uw test negatief is. U kan uw testresultaat en uw coronacertificaat aanvragen via mijngezondheid.be.

Vragen?