Patiënten en zorgverleners aan het woord
Tijdens de maand juli 2020 organiseerden de ziekenfondsen, in samenwerking met het RIZIV, een bevraging. De enquête (beschikbaar in het Nederlands, Frans en Duits) werd verstuurd naar 100 000 patiënten bij wie een raadpleging op afstand aangerekend werd
Hierbij:
Bij zorgverleners organiseerden we per beroepsorganisatie bevragingen op verschillende momenten tijdens de coronacrisis. We verzamelen momenteel alle resultaten van de bevragingen die werden uitgevoerd bij huisartsen, specialisten, psychologen, verpleegkundigen, logopedisten en kinesisten.
Zorg op afstand onder de loep
We peilden naar de ervaringen en toekomstverwachtingen op het vlak van zorg op afstand. Zo kregen zij de mogelijkheid om zich uit te spreken over de ervaren raadplegingen waaronder:
Het type uitgevoerde consultaties (telefonisch/videobellen)
De frequentie van gebruik
Welke platformen gebruikt werden bij het videobellen
De reden van de raadpleging op afstand
Ervaringen: wie nam initiatief, hoe verliep communicatie met de patiënt/zorgverlener, de gemiddelde duurtijd van de raadpleging, de tevredenheid over deze vorm van zorgverlening, ervaringen met technische problemen, …
De opvattingen over en de verwachtingen met betrekking tot de terugbetalingstarieven voor een raadpleging op afstand
De houding ten opzichte van de privacy
Naar een structureel gebruik van zorg op afstand: uw mening telt!
De bevragingen, zowel bij de patiënten als bij de zorgverleners, tonen aan dat er zeker een plaats is voor deze zorg op afstand tijdens, ook na de coronacrisis. Men ziet deze methode als nuttige aanvulling bij de klassieke raadplegingen bij de zorgverleners.
We richtten en werkgroep ‘Telegeneeskunde’ die onder meer als opdracht heeft om de raadplegingen op afstand verder te definiëren, te evalueren en uit te werken. De resultaten van de bevragingen zijn een belangrijke basis om een definitief kader uit te werken. Hier zal rekening worden gehouden met de aspecten van kwaliteit, (data)veiligheid, toegankelijkheid, technische aspecten, terugbetaling, enz. In de komende maanden bespreken we al deze aspecten verder besproken en vertalen we dit naar een juridisch kader dat kwalitatieve teleconsultaties mogelijk zal maken.